SKIRO KOLEKCIJOS ARBATŲ APRAŠYMAI
JUODOSIOS ARBATOS Arbatų aprašymai pateikiami ta tvarka, kokia arbatų pavadinimai surašyti ant maišelio, į kurį Jums įpylė pasirinktą JUODĄJĄ SKIRO kolekcijos arbatą. Įsigytos arbatos pavadinimas pažymėtas paryškinant/nubraukiant prie jo esantį burbuliuką.
Darjeeling FTGFOP1 (second flush)
- Dardžilingo juodoji lapelių arbata FTGOP1 (antrosios atžalos).
Raidės ir skaičius nusako lapelių dydį ir kokybę - šiuo atveju tai aukščiausios rūšies produktas.
Dardžilingas yra vienas didžiausių ir įdomiausių arbatos auginimo regionų, esantis Indijos šiaurės-rytuose - Himalajų kalnuose. Arbatos plantacijos čia yra iki 2500 metrų aukštyje virš jūros lygio. Second flush - liet. antrosios atžalos - skinamos vėlyvą birželį, kai yra pats arbatos medžio vegetacijos pikas - 4-5 savaites arbatos medis pilnas syvų. Tokiu metu surinkta arbata yra labai aromatinga ir turtingo skonio. Tai puiki popiečio arbata. Galima gerti su citrina, bet nereikėtų pilti pieno, nes jis "nugesina" prieskonį, dėl kurio ši arbata laikoma ypatinga.
Assam STGFOP1 HARMUTTY
- Asamo juodoji lapelių arbata Asamas - Indijos provincija, kurioje užauginama pusė visos šioje šalyje pagaminamos arbatos. Čia vyrauja tropinis klimatas - tai vienas drėgniausių pasaulio regionų. Asamo arbata yra stipraus skonio, tamsios rausvos spalvos. Tai puiki rytinė arbata, labai tinka gerti su pienu.
Ceylon OP Nuwara Eliya
- Ceilono juodoji arbata iš Nuvara Elija regiono Ceilonas - dabar Šri Lanka - dar vadinama „arbatos sala". Geriausia čia auginama arbata surenkama plantacijose, įsikūrusiose kalnuose 1000 - 2000 km aukštyje. Nuvara Elija ir yra tas kalnų regionas. Ši arbata yra auksinės - geltonos spalvos, labai aromatinga. Tai puiki rytinė arbata, taip pat gali būti geriama su pienu. Labai tinka šaltai arbatai su ledu (ice tea - ledo arbatai).
Tradicinis juodųjų arbatų mišinys „English breakfast"
- pažodžiui išvertus reiškia: angliška pusryčių arbata English breakfast - pati populiariausia pasaulyje arbata. Jos prototipą prieš daugiau kaip šimtą metų sukūrė škotų arbatos meistras Drysdale iš Edinburgo. Ją labai išpopuliarino karalienė Viktorija. English breakfast tea yra juodųjų arbatų mišinys, kurio pagrindą sudaro Asamo ir Ceilono arbatos. Ši arbata visada turėtų būti geriama su pienu arba citrina. Būtent įpylus pieno, atsiranda skonis primenantis skrebutį - ką tik pakepintą baltos duonos riekę - be kurios angliški pusryčiai negali apsieiti.
Juodoji arbata, kvepianti žemuogėmis ir grietinėle
- Lietuvos pirkėjų labai mėgstama arbata, niekada neiškrenta iš populiariausių arbatų penketuko. Ji padaryta iš juodosios arbatos, žemuogių gabaliukų, miško žemuogių lapelių ir kvapiųjų medžiagų*.
Juodoji arbata, kvepianti laukinėmis vyšniomis
Ji padaryta iš juodosios arbatos, vyšnių gabaliukų, kvapiųjų medžiagų*.
Juodoji arbata „Earl Grey Special“
- pažodžiui išvertus reiškia: Erlo Grėjaus ypatingoji arbata. Earl Grey (1764-1845) yra tikra istorinė asmenybė - jis buvo Anglijos ministras pirmininkas, valdant karaliui Viljamui IV. Tačiau labiau jį išgarsino jo vardu pavadinta arbata. Pasak legendos, Kinijos mandarinas (taip buvo vadinami didikai) įteikė jam šį arbatos mišinį, norėdamas įtakoti prekybinį sandorį.
Tai antra pagal populiarumą pasaulyje arbata - juodųjų arbatų mišinys, pagardintas bergamotės (citrusinio medžio, kurio žievėje yra eterinių aliejų) aliejumi. Ši arbata paprastai geriama be papildomų priedų. Tinka ir ryte, ir po pietų. Ji padaryta iš juodosios arbatos, rožių žiedlapių, kvapiųjų medžiagų*.
Juodoji arbata, kvepianti romu ir vanile
Ši arbata labai tinka punšams. Ji padaryta iš arbatos, griliažo gabaliukų, kvapiųjų medžiagų.
Juodoji arbata su rytietiškais prieskoniais
Tai puiki arbata žiemai – šildo ne tik pats gėrimas, bet jo kvapas atgaivina sužvarbusius ir prigesusius jausmus. Ji taip pat labai tinka ruošti punšus ir grogus. Sudėtis: juodoji arbata, apelsinų žievelių, imbiero, cinamono, vanilės gabaliukai, kvapiosios medžiagos*.
Juodoji arbata „Ispanija"
Ši apelsinais kvepianti arbata taip pat tinka pažadinti gražių atostogų prisiminimus arba tiesiog sušilti, svajojant apie šiltus ir saulėtus kraštus. Sudėtis: juodoji arbata, apelsinų žievelės, rožių žiedlapiai, kvapiosios medžiagos*.
Juodosios ir žaliosios arbatų mišinys „Maharani“
Dar viena Lietuvos gyventojų labai pamėgta arbata – visada pirmojo perkamiausių arbatų penketuko sąraše. Sudėtis: juodoji ir žalioji arbata, papajos gabaliukai, dygminas, kvapiosios medžiagos*.
Juodoji arbata „Šventinė“
Tai žiemos švenčių sezono arbata.
*KVAPIOSIOS MEDŽIAGOS
Vokietijos bendrovė Haelssen & Lyon GmbH į savo arbatas deda tik
natūralias arba
identiškas natūralioms kvapiąsias medžiagas.
Natūralios kvapiosios medžiagos
Natūraliomis vadinamos kvapiosios medžiagos, gaunamos iš augalinės arba gyvulinės kilmės žaliavų (žuvų ir augalų audinių, grybų, eterinių aliejų arba vaisių, daržovių ir pan.) taikant tradicinius (pavyzdžiui, distiliaciją ar ekstrakciją, naudojant tirpiklius), taip pat mechaninius, baltyminius arba mikrobiologinius metodus.
Natūralių kvapiųjų medžiagų įvairovė
Natūralios, tradiciniais metodais gaunamos kvapiosios medžiagos yra labai brangios. Jų pagaminama labai nedaug – toli gražu neužtenka patenkinti didžiulei rinkos paklausai. Tačiau šią opią maisto pramonės problemą dabar padeda išspręsti modernūs biotechnologijos metodai.
Kilmė
Dažniausiai natūralios kvapiosios medžiagos – tai eteriniai aliejai. Jie gaunami iš augalų, o tada maišomi su kitomis kvapniosiomis medžiagomis – taip sukuriami nauji kvapai. Taip pat egzistuoja natūralios kvapiosios medžiagos, kurios gaminamos pasitelkiant mikroorganizmus. Tai vadinama de novo biosinteze arba biotransformacija – šie procesai, vyksta bioreaktoriuose, kontroliuojami specialistų. Kadangi tos technologijos yra naujos ir plačiajai visuomenei dar mažai žinomos, vartotojams jos kelią tam tikrą nepasitikėjimą.
Natūralios kvapiosios medžiagos – tradicinės augalinės
Šios medžiagos gaunamos ekstrakcijos, spaudimo ar panašiais metodais:
anetolis (C10H12O) - iš anyžių, pankolio sėklų;
benzaldehidas – iš karčiųjų migdolų;
citralis – iš citrinžolių;
decanalis – iš apelsinų;
3-heksenolis – iš mėtų;
metilchavikolis – iš bazilikų;
nootkatonas – iš greipfrutų;
cinamono aldehidas – iš cinamono.
Natūralios kvapiosios medžiagos – biosintetinės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos fermentacijos arba panašių reakcijų, kuriose dalyvauja mikroorganizmai (arba jų baltymai), metu. Naudojamos tik tam tikros grybų ar bakterijų rūšys. Pastebima tendencija naudoti ir genetiškai modifikuotas bakterijas, pavyzdžiui kuriant kokoso ar persikų aromatus.
anisaldehidas – pagamintas su Trametes sauvolens;
benzaldehidas – pagamintas su Trametes sauvolens;
ethilbutiratas – pagamintas su Lactobacillus casei;
linalolis – pagamintas su Penicillium italicum;
tetrametilpirazinas – pagamintas su Bacillus subtilis.
Natūralios kvapiosios medžiagos – baltyminės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos vykstant baltymų reakcijoms, kuriose dalyvauja tik baltymai ir jokie kiti mikroorganizmai.
acetaldehidas – pagamintas su alkoholdehidrogenaze;
benzaldehidas – pagamintas sualkoholdehidrogenaze;
kaprono rūgštis - pagaminta su lipase;
cinamono alkoholis – pagamintas su alkoholdehidrogenaze.
Čia išvardijome tik nedidelę natūralių kvapiųjų medžiagų dalį. Egzistuoja milijonai natūralių kvapniųjų medžiagų, iš kurių apie 200 yra plačiai naudojamos pramonėje.
Kvapiosios medžiagos, identiškos natūralioms
Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos – tai cheminiu būdu išskirtos kvapiųjų savybių turinčios medžiagos, gaunamos cheminės sintezės būdu arba išskirtos pasitelkus cheminius metodus. Savo chemine sudėtimi jos yra analogiškos augalinės arba gyvulinės kilmės medžiagoms. Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos gamtoje turi prototipus, tik yra sintetinamos laboratorijose. Pagal apibrėžimą, jei cheminio apdorojimo metu natūrali kvapioji medžiaga pakeičia savo molekulinę struktūrą, gautasis produktas jau yra laikomas identišku natūraliam ir nebegali vadintis natūraliu. Didžioji dalis identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų pagaminama sintetinimo būdu.
Panaudojimas
Pagrindinė priežastis, kodėl naudojama tiek daug identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų, yra finansinė. Neįmanoma pagaminti tiek žemuogių ekstrakto, kad užtektų pagardinti visiems jogurtams, desertams, ledams, saldainiams ir pan. Kitas pavyzdys – vanilės aromatas: tikrasis vanilinas iš Burbono vanilės yra labai brangus ir jo atsargos ribotos, todėl plačiai naudojamas identiškas natūraliam susintetintas vanilinas. Kvapų kūrėjas, panaudodamas kelis, o gal net keliasdešimt svarbių elementų, gali sukurti kvapą, kuris bus labai artimas natūraliam, iš šimtų komponentų sudarytam, kvapui.
Kritikai, pasisakantys prieš augantį kvapiųjų medžiagų naudojimą, tvirtina, kad žmonės (ypač vaikai) vis labiau pamiršta tikruosius maisto produktų kvapus. Tačiau maisto pramonė kasmet suvartoja vis daugiau kvapiųjų medžiagų.
--> Į SKIRO arbatos kolekcijos puslapį