SKIRO KOLEKCIJOS ARBATŲ APRAŠYMAI

VAISINĖS ARBATOS
Arbatų aprašymai pateikiami ta tvarka, kokia arbatų pavadinimai surašyti ant maišelio, į kurį Jums įpylė pasirinktą VAISINĘ SKIRO kolekcijos arbatą. Įsigytos arbatos pavadinimas pažymėtas paryškinant/nubraukiant prie jo esantį burbuliuką.

Toliau trys naujo tiekėjo iš Vokietijos „Kirchner, Fischer & Co GmbH“ vaisinės arbatos:

*KVAPIOSIOS MEDŽIAGOS

Vokietijos bendrovė Haelssen & Lyon GmbH į savo arbatas deda tik

Natūralios kvapiosios medžiagos
Natūraliomis vadinamos kvapiosios medžiagos, gaunamos iš augalinės arba gyvulinės kilmės žaliavų (žuvų ir augalų audinių, grybų, eterinių aliejų arba vaisių, daržovių ir pan.) taikant tradicinius (pavyzdžiui, distiliaciją ar ekstrakciją, naudojant tirpiklius), taip pat mechaninius, baltyminius arba mikrobiologinius metodus.

Natūralių kvapiųjų medžiagų įvairovė
Natūralios, tradiciniais metodais gaunamos kvapiosios medžiagos yra labai brangios. Jų pagaminama labai nedaug – toli gražu neužtenka patenkinti didžiulei rinkos paklausai. Tačiau šią opią maisto pramonės problemą dabar padeda išspręsti modernūs biotechnologijos metodai.

Kilmė
Dažniausiai natūralios kvapiosios medžiagos – tai eteriniai aliejai. Jie gaunami iš augalų, o tada maišomi su kitomis kvapniosiomis medžiagomis – taip sukuriami nauji kvapai. Taip pat egzistuoja natūralios kvapiosios medžiagos, kurios gaminamos pasitelkiant mikroorganizmus. Tai vadinama de novo biosinteze arba biotransformacija – šie procesai, vyksta bioreaktoriuose, kontroliuojami specialistų. Kadangi tos technologijos yra naujos ir plačiajai visuomenei dar mažai žinomos, vartotojams jos kelią tam tikrą nepasitikėjimą.

Natūralios kvapiosios medžiagos – tradicinės augalinės
Šios medžiagos gaunamos ekstrakcijos, spaudimo ar panašiais metodais:

Natūralios kvapiosios medžiagos – biosintetinės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos fermentacijos arba panašių reakcijų, kuriose dalyvauja mikroorganizmai (arba jų baltymai), metu. Naudojamos tik tam tikros grybų ar bakterijų rūšys. Pastebima tendencija naudoti ir genetiškai modifikuotas bakterijas, pavyzdžiui kuriant kokoso ar persikų aromatus. Natūralios kvapiosios medžiagos – baltyminės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos vykstant baltymų reakcijoms, kuriose dalyvauja tik baltymai ir jokie kiti mikroorganizmai. Čia išvardijome tik nedidelę natūralių kvapiųjų medžiagų dalį. Egzistuoja milijonai natūralių kvapniųjų medžiagų, iš kurių apie 200 yra plačiai naudojamos pramonėje.

Kvapiosios medžiagos, identiškos natūralioms
Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos – tai cheminiu būdu išskirtos kvapiųjų savybių turinčios medžiagos, gaunamos cheminės sintezės būdu arba išskirtos pasitelkus cheminius metodus. Savo chemine sudėtimi jos yra analogiškos augalinės arba gyvulinės kilmės medžiagoms. Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos gamtoje turi prototipus, tik yra sintetinamos laboratorijose. Pagal apibrėžimą, jei cheminio apdorojimo metu natūrali kvapioji medžiaga pakeičia savo molekulinę struktūrą, gautasis produktas jau yra laikomas identišku natūraliam ir nebegali vadintis natūraliu. Didžioji dalis identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų pagaminama sintetinimo būdu.

Panaudojimas
Pagrindinė priežastis, kodėl naudojama tiek daug identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų, yra finansinė. Neįmanoma pagaminti tiek žemuogių ekstrakto, kad užtektų pagardinti visiems jogurtams, desertams, ledams, saldainiams ir pan. Kitas pavyzdys – vanilės aromatas: tikrasis vanilinas iš Burbono vanilės yra labai brangus ir jo atsargos ribotos, todėl plačiai naudojamas identiškas natūraliam susintetintas vanilinas. Kvapų kūrėjas, panaudodamas kelis, o gal net keliasdešimt svarbių elementų, gali sukurti kvapą, kuris bus labai artimas natūraliam, iš šimtų komponentų sudarytam, kvapui.

Kritikai, pasisakantys prieš augantį kvapiųjų medžiagų naudojimą, tvirtina, kad žmonės (ypač vaikai) vis labiau pamiršta tikruosius maisto produktų kvapus. Tačiau maisto pramonė kasmet suvartoja vis daugiau kvapiųjų medžiagų.

--> Į SKIRO arbatos kolekcijos puslapį

weebly reliable statistics